Barion Pixel

Íriszfotózás

 

A történelemnél kezdve, az írisz szó eredeténél kutakodva rájöhetünk, hogy az írisz az ókori Görögországban volt első ízben használatos megnevezettként, tehát maga az írisz szó, görög eredetű. Mitológiai visszatekintésben vizsgálva is nemcsak mint név fordult elő az ókorban, hanem Írisz istennő mitológiai alakja volt a szivárvány istennője, Zeusz hírnöke, tehát már a görögök is nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. A szivárvány istennője szárnyakkal rendelkezett, korsót és hírnöki pálcát tartott a kezében. Zeusz feleségének, Hérának állandó követe volt és sok alkalommal maga Zeusz is megbízta többféle feladattal.

 

 

 

 

Manapság a szem szivárvány hártyáját nevezik így és női keresztnévként is használatos.

 

Magyar jelentése: nőszirom

 

Az írisz fotózás egy új, izgalmas és innovatív technika, amely az emberi szem íriszének részletes felvételét hivatott szolgálni. Az írisz, a szem színes része, nem csak az egyediség és a szépség jelképe, hanem egyedi mintázatain keresztül egyfajta különálló azonosítást is nyújt. Az íriszfotózás lehetővé teszi, hogy ezeket a mintázatokat digitálisan rögzítsük és felhasználjuk nemcsak a szépsége okán, hanem azonosítási és biztonsági célokból is. Amíg az ujjlenyomatunknak csak pár tucat azonosító pontja lehet, addig az emberi szem 250-nél is több ilyen jeggyel rendelkezik.

 

Az íriszfotózás technikája rendkívül precíz és körültekintő. A fotós speciális felszereléssel és megfelelő megvilágítással rögzíti az íriszt. A felvétel során a szemtengelyre fókuszálva, a fényforrások körülhatárolják az íriszt, hogy a részletes mintázatok jól láthatóak legyenek. Ezt követően a kép digitális formában kerül tárolásra és feldolgozásra.

 

Az íriszfotózásnak számos alkalmazási területe van. Az egyik legfontosabb terület a biztonság. Az írisz mintázatai olyan egyediek és állandóak, hogy szinte minden egyes személy különbözik egymástól. Ez lehetővé teszi, hogy az íriszfotózást használják a biometrikus azonosítás során. Például repülőtereken, határátkelőhelyeken és biztonsági ellenőrzéseken alkalmazzák, hogy megállapítsák a személyazonosságot, és megakadályozzák a hamisítást és a jogosulatlan belépést.

 

Az egészségügyi területen az íriszfotózást diagnosztikai célokra is használják. Az írisz különböző vonalai és mintázatai bizonyos betegségek jelenlétére utalhatnak. Az íriszfotózás lehetővé teszi az orvosok és szakemberek számára, hogy azonosítsák az egészségügyi problémákat, mint például a diabetesz vagy a szívbetegségek, még mielőtt a tünetek jelentkeznének. Ezáltal időben elkezdhető a kezelés és megelőzhetők súlyosabb szövődmények.

 

Nemhiába mondják, hogy a szem a lélek tükre, hiszen szinte minden kiolvasható belőle, úgy mint, korábbi történések a szervezettel, gyulladások stb. Az íriszt alkotó kollagén szálak szélessége, kialakítása, a köztük meglévő távolság és az alakjuk, mutathatja meg nekünk a szervi állapotot. Íriszünk színe, a pigmentelrendeződés, a foltok és a pupilla körüli gyűrű színezete, szerkezete rengeteg hasznos információval bír szervünk egészségének állapotáról.

 

Az irodoszkópia, másnéven íriszfényképezés, vagy az írisz lefotózása egy teljesen fájdalommentes módszer, hiszen csak maga a szem kerül megvilágításra, illetve a nagyobb fényhatás okozta minimális érzékenység fordulhat elő. Természetesen akinek a szeme érzékeny az erősebb fényre, annak sincs félnivalója, hiszen manapság ez a módszer már ledes világításos technikával, úgymond szemkímélő üzemmódban kerül végrehajtásra.

 

 

 

 

Az emberi írisz megjelenése nem csupán egyedi, hanem gyönyörű is, ezért létesülnek európaszerte egyre nagyobb számban az írisz fotóstúdiók, ahol a szem fényképezése után megannyi formában a vevő kezébe adják íriszének képét, mint egy műalkotást, amelyet aztán kiakaszthat a szobája falára, vagy akár a nyakában, a fülében vagy a karján is hordhatja ékszerként.